Laden…

Energiebesparende maatregelen financieren

Uw huis goed isoleren levert naast de nodige warmte ook een lagere energierekening op. De meeste huiseigenaren zien dat wel zitten. Maar wat als het spaarsaldo ontoereikend is voor de maatregelen?

Veel huiseigenaren staan positief tegenover energiebesparende voorzieningen aan hun huis. Dat ze vaak toch geen actie ondernemen, komt vooral door te weinig inzicht in de kosten en opbrengsten. Ook is niet altijd duidelijk of en hoe deze energiebesparende maatregelen bekostigd kunnen worden. Goed nieuws, u kunt ze financieren met een hypotheek en maakt nog kans op subsidie ook.

Onderzoeksbureau Ipsos onderzocht de wensen en belemmeringen bij huiseigenaren rond de verduurzaming. Over zowel de nodige kosten als de terugverdientijd bestaat de nodige onzekerheid. Maar liefst 71 procent heeft geen idee welk budget er nodig is voor het treffen van energievoorzieningen.

Terugverdientijd maatregelen

Naast de kosten tast een ruime meerderheid ook in het duister over de terugverdientijd. Zonnepanelen zijn de uitzondering op de regel. Daar heeft twee derde wel een idee bij de terugverdientijd. De inschatting is 10 tot 15 jaar. Een vrij pessimistische inschatting, al is de daadwerkelijke terugverdientijd afhankelijk van zowel de zonnepanelen zelf als de energietarieven.

Energiebesparende maatregelen woning financieren

Het isoleren van het dak, de vloer en muren is al snel een kostbare zaak. Bij een gemiddelde woning loopt het al snel richting de €10.000. Uiteraard kunt u het stapsgewijs aanpakken en hoeft u uw niet het hele huis in één keer te isoleren. Verder zijn er meerdere mogelijkheden om de maatregelen te bekostigen, waaronder:

 • Eigen spaargeld
  Zeker kleinere investeringen zijn vaak te bekostigen met spaargeld. Met de huidige lage spaarrente heeft u zo meteen een goede bestemming voor uw spaarsaldo.
 • Lopende hypotheek verhogen of oversluiten
  Als daar financieel ruimte voor is, kunt u de lopende hypotheek verhogen om daar de spouwmuurisolatie, dakisolatie of andere maatregelen mee te financieren.
 • Een lening vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds
  Een speciale lening tegen relatief aantrekkelijke kosten. De lening kent specifieke voorwaarden en een maximum van €25.000.
 • Hypotheek met lagere rente
  Staat u op het punt een huis te kopen? Sommige banken bieden een lagere rente aan als u energiebesparende maatregelen financiert. Ook mag u 6 procent meer lenen.
 • Persoonlijke lening en specifieke hypotheek
  Geld lenen voor een verbouwing kan ook met een persoonlijke lening. Daarnaast springen banken ook in de markt voor verduurzaming, bijvoorbeeld met hypotheken die u naast uw al lopende hypotheek kunt afsluiten.

Kijk welke subsidies mogelijk zijn

Het beste scenario is wanneer u uw huis kunt verduurzamen met behulp van subsidie. Voor diverse maatregelen is een bijdrage vanuit de overheid mogelijk. Denk daarbij aan de installatie van een warmtepomp of pelletkachel. Overigens wordt niet de hele rekening voor u voldaan, zelf draagt u het grootste deel bij. Op de overheidssite Energiesubsidiewijzer.nl kunt u bekijken welke voorzieningen en subsidies er in jouw woonplaats mogelijk zijn.

 

Bron: Wegwijs.nl