Laden…

Huis kopen met een overbruggingskrediet?

Uw droomhuis kopen zonder dat de overwaarde al beschikbaar is voor een nieuwe hypotheek. Dat kan met een overbruggingskrediet.

In de huidige markt wachten veel mensen niet met het kopen van een woning totdat de oude is verkocht. Daar is vaak de tijd niet eens voor. In die situatie kunt u de overwaarde van het oude huis nog niet gebruiken bij de aankoop van de volgende. Om de hypotheek toch rond te krijgen, kan het afsluiten van een overbruggingskrediet uitkomst bieden. Dat werkt als volgt.

Het woord ‘overbruggingskrediet’ zegt het eigenlijk al. De lening overbrugt de tijd waarin overwaarde nog niet gebruikt kan worden voor de financiering van de koop. Ter verduidelijking een voorbeeld:

  • U heeft een resterende hypotheek van €150.000. De huidige marktwaarde van dat huis is €235.000. U heeft dus een overwaarde van 85.000.
  • U heeft een ander huis gekocht voor 300.000. Gezien uw inkomen kunt u een hypotheek krijgen voor €225.000.
  • U heeft de €75.000 overwaarde echt nodig voor de koop van de nieuwe woning. Om toch de woning te kopen sluit u een overbruggingskrediet af.

Maximale lening hangt af van situatie

Bij het afsluiten van deze lening loopt de bank risico. Daarom rekent de bank een maximaal krediet van wat u kunt lenen. Hoe hoog het krediet is, is afhankelijk van het volgende:

  • De woning is op papier verkocht, maar de overwaarde is nog niet vrij > De bank heeft in dat geval meer zekerheid. De bank houdt dan 3% van de koopsom in van het krediet. Voorbeeld: €235.000 x 3% = €7.050. Uw maximale krediet is dan €85.000-€7.050 = €77.950
  • De woning staat nog te koop > De bank heeft nu minder zekerheid dat de woning verkocht wordt. Daarom wordt 10% van de hoofdsom min de huidige hypotheek ingehouden. Voorbeeld: €235.000 x 90% - €150.000 = €61.500.

Mocht u de resterende €13.500 niet hebben? Dan kunt u dit bedrag eventueel meefinancieren bij uw nieuwe hypotheek. Zodra u de overwaarde hebt ontvangen, lost u dit bedrag weer af. Voordat u dit doet is het wel goed om te kijken of de risico-opslag omlaag kan.

Hoe lang heb ik om af te lossen?

Sommige geldverstrekkers geven alleen een overbruggingskrediet wanneer het huis op papier is verkocht, het termijn van het krediet is dan vaak beperkt. Andere bieden soms een termijn van 12 tot 24 maanden. Lukt het u in deze periode niet om uw oude huis te verkopen, dan kunt u de bank vragen het krediet verlengen. Dit kan wel een hogere rente met zich meebrengen.

Het kan ook zijn dat uw huis wel binnen het gestelde termijn wordt verkocht, maar voor een lagere prijs dan verwacht. Als mogelijke oplossing kunt u het tekort omzetten naar een hypothecaire lening. Een andere optie is het herfinancieren van de hypotheek. Houdt wel rekening met extra kosten.

Hypotheek verlagen met restant

De bank zal van u verlangen dat u het overbruggingskrediet aflost zodra de overwaarde van uw huis vrijkomt. Heeft u dan nog overwaarde over? Gezien de bijleenregeling is het interessant om daarmee uw nieuwe hypotheek te verlagen. Een adviseur kan u hier meer over vertellen.

Taxatierapport t.b.v. overbruggingskrediet

Bij het aanvragen van een overbruggingskrediet kan de bank u vragen om een taxatierapport van uw eigen woning, dit om inzicht te krijgen in de hoogte van de overwaarde. Ook voor deze taxatierapporten kunt u bij ons terecht. Bekijk onze tarieven of neem vrijblijvend contact op voor een offerte op maat.

 

Bron: Wegwijs.nl