Laden…

Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden

Iedereen die nu een huis zoekt, weet dat het op veel plekken in het land ellebogenwerk is op de woningmarkt. Staat een huis te koop, dan moet u snel toeslaan. Om kans te maken, is het dan verleidelijk om een bod te doen zonder ontbindende voorwaarden.

Een overzicht van de meest voorkomende ontbindende voorwaarden:

Voorbehoud van financiering
Het voorbehoud van financiering is misschien wel de belangrijkste ontbindende voorwaarde die u kunt opnemen in de koopovereenkomst. Krijgt u de financiering niet rond, dan kunt u onder de koopovereenkomst uitkomen als u dit binnen de termijn aangeeft. Let wel, u moet een beroep op financieringsvoorbehoud goed kunnen onderbouwen met één of meerdere afwijzingen van geldverstrekkers, die op grond van een correcte aanvraag zijn gedaan. Een taxatierapport is één van de benodigde stukken voor het doen van een hypotheekaanvraag.

Bouwkundig voorbehoud
Om te voorkomen dat u een kat in de zak koopt, kunt u een koopovereenkomst opstellen met een bouwkundig voorbehoud. In de model koopovereenkomst spreekt u met de verkoper een bedrag af wat het herstellen van achterstallig onderhoud en gebreken mag kosten. Blijkt uit het bouwkundig rapport dat de kosten voor herstel hoger zijn dan het afgesproken bedrag, dan kunt u de overeenkomst ontbinden.

Voorbehoud van verkoop eigen woning
U heeft uw droomhuis gevonden maar moet uw huidige woning nog verkopen. In dat geval kunt u de koopovereenkomst opstellen onder voorbehoud van verkoop eigen woning. Hiermee maakt u de koop van het nieuwe huis afhankelijk van de verkoop van uw huidige woning.

Geen voorbehoud kan 10 procent van de koopsom kosten
Dit bedrag is een waarborgsom die de verkoper beschermt tegen kopers die op het laatste moment van de koop afzien, een soort aanbetaling die door de notaris wordt beheerd totdat de koop rond is. Omdat de meeste mensen dit bedrag niet in hun achterzak hebben, wordt de waarborgsom vaak geregeld via een bankgarantie.

Uitgebreide informatie over de meest voorkomende ontbindende voorwaarden en de risico's als u ervan besluit af te zien lees u hier.

Bron: Businessinsider.nl