Laden…

Risico-opslag hypotheek

Uw hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. U krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die u afsluit relatief hoog is ten opzichte van uw woningwaarde (bijvoorbeeld 100%). Heeft u sindsdien (fors) afgelost en/of is uw huis meer waard geworden, dan kan de risico-opslag wellicht vervallen of omlaag. Ook als de rente nog een tijd vaststaat. U betaalt dan direct minder hypotheekrente. De besparing kan oplopen tot duizenden euro's.

Heb ik ook een risico-opslag?

Waarschijnlijk wel. Bij het afsluiten van een hypotheek beoordeelt de bank het risico dat u de hypotheekschuld niet (helemaal) kunt terugbetalen. Voor dat risico rekent de bank tot wel 0,5% extra rente bovenop de basisrente. De basisrente is de rente die u betaalt tot een hypotheekhoogte van ongeveer 50% van de woningwaarde. Heeft u meer geleend, dan betaalt u dus een risico-opslag, ook wel renteopslag genoemd.

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan heeft u (bijna) nooit te maken met een risico-opslag.

Hoeveel scheelt het?

Een hogere of lagere risicoklasse scheelt soms wel 0,5% aan hypotheekrente. Bij een aflossingsvrije hypotheek van bijvoorbeeld €300.000, waarbij de rente nog 14 jaar vaststaat, scheelt dat zomaar €21.000. Bij een annuïteitenhypotheek is het voordeel kleiner.

Kan mijn risico-opslag omlaag?

Vaak wel. Banken gebruiken allemaal een eigen indeling in risicoklassen. Een ING hypotheek bijvoorbeeld heeft 11 risicoklassen en een Rabobank hypotheek heeft er maar 3. De risico-opslag kan omlaag, zodra u in een lagere risicoklasse valt. Op de renteherzieningsdatum (de datum waarop u kiest voor een nieuwe rentevaste periode) kijkt de bank bij het bepalen van de nieuwe rente zelf of de hypotheek in een lagere risicoklasse valt en past de rente daarop aan.

Moet ik zelf actie ondernemen?

Of de risico-opslag tussentijds (dus tijdens de rentevaste periode) omlaag kan, hangt af van de bank en van uw eigen situatie. Nog altijd staat niet iedere bank het toe om tussentijds de risico-opslag te verlagen. Dit is een doorn in het oog van de Consumentenbond en zij voeren hiertegen al jaren actie. Gelukkig zijn er ook steeds meer banken die de risico-opslag maandelijks automatisch aanpassen als er voldoende is afgelost. In dat geval hoeft u zelf niets te doen.

Ook een gestegen woningwaarde kan betekenen dat u in een lagere risicoklasse valt. Wel moet u bijna altijd zelf aantonen dat de woningwaarde is gestegen om de risico-opslag omlaag te krijgen. Soms volstaat hiervoor een WOZ-beschikking. Andere banken eisen een taxatierapport.

Risico-opslag of renteopslag

Is het nu risico-opslag of renteopslag? En wat is het verschil? Het antwoord: het is hetzelfde. Wij spreken bij voorkeur over risico-opslag, omdat het gaat om een rente-opslag die is gekoppeld aan een bepaald risico (die hoort bij de risicoklasse waarin de bank uw hypotheek indeelt). Banken spraken vroeger zelf ook van een risico-opslag, maar stapten over op het vriendelijker klinkende rente-opslag.

Taxatie ten behoeve van verlagen risico-opslag

Wilt u proberen uw risico-opslag omlaag te krijgen en heeft u daarvoor een taxatierapport nodig? Ook dat stellen we graag voor u op. Bekijken onze tarieven of neem vrijblijvend contact op voor een offerte op maat.

Bron: Consumentenbond.nl