Laden…

Verbouwen met bouwdepot alternatief voor verhuizen

Misschien zou u graag willen verhuizen maar lukt het niet. Bijvoorbeeld omdat u geen betaalbaar huis kunt vinden in de gewenste buurt. Wel eens aan het uitbreiden van uw huidige huis gedacht?

Nieuwbouwwoningen zijn onbetaalbaar en bij bestaande huizen staan kopers in de rij. In de overvolle woningmarkt is het verbouwen van uw huidige woning een goed alternatief. Met een uitbouw of dakkapel sluit uw huis weer aan op uw woonwensen. Voor het financieren van de verbouwing kunt u gebruik maken van een bouwdepot. Zo laat u de spaarrekening met rust.

Een bouwdepot is een aan de hypotheek gekoppelde spaarrekening. Het geld op deze rekening mag alleen gebruikt worden voor het bekostigen van de verbouwing. U betaalt er bijvoorbeeld de aannemer van en de spullen in de bouwmarkt.

Rente bouwdepot

Het geld dat op de rekening staat levert u rente op. Op zich apart aangezien het geld niet van u is. Aan de andere kant betaalt u dan ook rente voor het hypotheekdeel van het depot. In de praktijk ontloopt de rente die u ontvangt en betaalt elkaar niet veel.

Na verloop van tijd heeft u meer verbouwingskosten betaald vanuit het bouwdepot. Er blijft daardoor steeds minder geld achter in het depot. Op dat moment betaalt u meer aan rente dan u ontvangt. Op het eind betaalt u alleen nog rente. Vallen de kosten mee en heeft u niet alles uit het depot nodig? In dat geval kunt u met het restant een deel van uw hypotheek aflossen.

Verbouwing moet van meerwaarde zijn

Welk bedrag u mag lenen hangt vooral af van het soort verbouwing. Regel is in ieder geval dat het waarde toevoegt aan uw woning. Dat is zeker het geval bij het maken van een serre, dakkapel of andere uitbouw.

Worden er van twee kleine kamers één gemaakt, dan is het huis vervolgens niet automatisch meer waard. Zaken als een keuken of badkamer dragen voor een deel bij. Daar speelt ook persoonlijke smaak een grote rol. Een knalrode keuken is voor de één van meerwaarde en voor de ander juist een afknapper.

Regels maximale hypotheek

Voor het afsluiten van een bouwdepot dient een taxatie gemaakt te worden. Deze taxatie gebruikt de geldverstrekker voor het bepalen van de financiële ruimte die u heeft. Wettelijk gezien mag het totaal aan hypotheek niet hoger zijn dan 100 procent van de woningwaarde. Gaat het om energiebesparende maatregelen, dan ligt de max op 106 procent. U heeft dus kans dat het aanbrengen van isolatie wel binnen de mogelijkheden valt maar de dakkapel niet.

Looptijd bouwdepot

Hoe lang u van een bouwdepot gebruik kunt maken verschilt per aanbieder. Denk aan gemiddeld anderhalf tot twee jaar. Sommige aanbieders houden een half jaar aan, met de mogelijkheid tot verlengen. Goed om even te controleren voordat u start met verbouwen, zeker nu de gemiddelde aannemer een overvolle agenda heeft.

Let op de kosten

Reken op de nodige kosten bij het afsluiten van een bouwdepot. Naast eventuele advieskosten ontvangt u ook een rekening voor de verplichte taxatie. Bereken bij een kleine verbouwing of de kosten opwegen tegen het voordeel. In die situatie kan een andere leenvorm voordeliger zijn. Zo ligt de rente bij een doorlopend krediet hoger maar heeft u minder te maken met bijkomende kosten. Ook de eigen spaarrekening is eerder een optie als het om kleinere bedragen gaat.

 

Bron: Wegwijs.nl