Laden…

WOZ-bezwaar kan korting hypotheekrente kosten

Meer belasting betalen is nooit leuk. Korting op de hypotheekrente mislopen ook niet. Maak niet al te snel bezwaar op de WOZ-waarde die aan uw woning is toegekend.

In januari of februari valt de jaarlijkse WOZ-beschikking op de mat. De door de gemeente afgegeven WOZ-waarde ligt gemiddeld fors hoger dan het jaar ervoor. Bent u het niet eens met de inschatting? U kunt in een bezwaar toelichten waarom de gemeente overdrijft. Besef wel dat een lagere WOZ-waarde niet altijd voordelen biedt. U kunt er zelfs korting op de hypotheekrente door mislopen.

De WOZ-waarde die u dit jaar ontvangt, gaat eigenlijk over de waarde op 1 januari vorig jaar. Dat is namelijk het peilmoment van de gemeente. In de waarde ziet u dus de stijging van de woningprijzen in 2017 terug.

Waarom bezwaar maken?

De WOZ-waarde is de grondslag voor diverse belastingen. Bij een hogere waarde betaalt u doorgaans meer. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • Onroerendezaakbelasting (ozb)
  • Milieubelastingen als afvalstoffenheffing / rioolheffing
  • Inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait)
  • Aan de woning gerelateerde schenkbelasting en erfbelasting

Voordelen hoge WOZ-waarde

Het is verstandig om zonder nadenken op de barricades te klimmen voor een lagere WOZ. In bepaalde situaties is het juist een nadeel als de waarde van uw woning lager wordt ingeschat. Wanneer u bijvoorbeeld verkoopplannen heeft, is het mooi als het huis hoger wordt gewaardeerd. Er zijn ook voordelen als u niet van plan bent om te verhuizen. Zo kunt u korting krijgen op de hypotheekrente.

Hogere woningwaarde voordeel voor de bank

Uuw huis is het onderpand bij de hypotheek. Bij betalingsproblemen kan de bank verplichten het huis gedwongen te verkopen. Hoe meer uw woning waard is, des te minder risico loopt de bank hierbij. Banken beoordelen het risico aan de hand van de zogenoemde loan to value (LTV). Dit is de verhouding tussen de woningwaarde en de openstaande hypotheekschuld.

Stel uw huis is €275.000 waard en uw openstaande hypotheekschuld bedraagt € 245.000. De LTV is in dat geval 89 procent. Vervolgens stijgt de waarde van uw woning naar €310.000. Bij een gelijkblijvende hypotheekschuld is de nieuwe LTV 79 procent (€245.000 / €310.000 x 100).

Korting op de hypotheekrente

Banken geven doorgaans korting op de hypotheekrente naarmate u minder leent ten opzichte van de woningwaarde. U komt dan in een andere categorie, ook wel risicoklasse genoemd, terecht. U kunt in een meer voordelige categorie terechtkomen door af te lossen. Doorgaans wordt de korting op de hypotheekrente in dat geval automatisch verstrekt. Dit is anders na een stijging van de woningwaarde. In die situatie dient u zelf bij de bank aan te kloppen, met de WOZ-beschikking als bewijs van de waardestijging.

Het voordeel in hypotheekrente kan oplopen tot 0,9 procent op het reguliere hypotheektarief. Op de gemiddelde hypotheekschuld kan rentekorting het nadeel van hogere belastingen ruimschoots compenseren.

Lees ook 'Risico-opslag hypotheek'.

Bron: Wegwijs.nl